jueves, 14 de mayo de 2009

PROGRAMA XXXI: COL.LECCIONISTES AL 33

Una de les millors entrevistes/xerrades fetes fins ara al programa.....








Jordi Viader Riera (Barcelona, 1954)
"L´home del currículum vitae sense fi"
És periodista, escriptor, entomòleg i investigador d'història econòmica. Treballa a Televisió de Catalunya, és professor a la Universitat Ramon Llull i està fent el doctorat en Història Contemporània per la UAB. És membre de diverses entitats científiques dedicades a l'estudi dels insectes. Des de 1982 fins ara ha publicat quatre llibres de narracions i tres novel.les, també ha conreat la prosa poètica i el teatre.

Fill de Joan Viader i Roger (creador del CACAOLAT) i nét de Marc Viader i Bas (gerent fundador de la indústria lletera LETONA).


Joan Viader i Marc Viader

Des de 1982 fins ara ha publicat quatre llibres de narracions i tres novel.les, també ha conreat la prosa poètica i el teatre.Com a periodista ha treballat a diversos diaris i gabinets de premsa i ha estat col.laborador de nombrosos mitjans de comunicació entre els quals el diari Avui -en què va formar part del grup d'escritors que firmaven la secció «Apocalíptics i integrats»- i les revistes El Món, El Médico i La Guía del Ocio.Ha estat cap de les seccions de Cultura (1987-1989) (1999-2002) i de Societat dels Serveis Informatius de TV3, mitjà en el qual hi treballa des de la seva fundació, i Cap d'Edició delsTelenotícies Migdia, Cap de Setmana. i Vespre. Ha estat director del programa Escena del 33 duramt la temporada 2002-2003, editor del programa Campus33 entre 2003 i 2005, director de la tercera temporada de Caçadors de bolets (2006) i director de La Rentadora.Ha escrit i dirigit el capítol dedicat a Barcelona de la sèrie que sobre ciutats europees va coordinar i promoure la BBC.


Professor de "Producció Periodística Audiovisual" a la Facultat de Periodisme Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Ha estat membre del Consell Assesor de la Corporació Catalana de RTV.Ha estat redactor en Cap de la revista Reptilia, especialitzada en rèptils, anfibis i artròpodes.
Ha estat membre de la Junta directiva de la Societat Catalana de Lepidopterologia i del Consell de redacció del Butlletí de l'esmentada societat. Autor de diversos treballs i comunicacions sobre lepidopterologia, a més d'articles de divulgació i conferències. El seu interès per la història en general i la genealogia en particular l'ha dut a publicar tres treballs al voltant del cognom Viader. Entre els quals el primer, referit als Viader de Cardedeu. També ha transcrit, confegit i editat el recull de les memòries de la seva mare, Cristina Riera Lloret. La tasca d'investigació històrica duta a terme en arxius, biblioteques i domicilis particulars de nombroses poblacions catalanes li ha permès reunir un abundós material sobre el passat i el present dels Viader i Viadé de Catalunya que ha estat la base d'un registre informatitzat amb prop de dues-mil fitxes. Actualment i deprés d'haver obtingut el diploma d'Estudis Avançats (DEA) en Història Contemporània per la UAB, treballa en la el·laboració de la tesi doctoral i continua publicant treballs de recerca sobre la història de la indústria làctia catalana.


Apassionat col·leccionista ha aconseguit reunir més de quatre mil monedes de tot el món, aplegades en torn a dues sèries principals: «Monedes estrangeres del Segle XX» i «Monedes catalanes de Cooperatives i Associacions dels segles XIX i XX»Són de destacar també les col·leccions de monetiformes (token, jeton), bitllets de banc i, cameres de cine.

El programa que ha dirigit i guionitzat per a TV3 i que s´emet cada dimecres a les 22 hores pel canal 33, ens mostra el món del col.leccionistes.
És presenta una temàtica concreta a través de quatre col.leccions que hi estan relacionades a través dels ulls dels col.leccionistes. Tots els capítols comencen amb un clip introductori que explica la història que hi ha al darrere dels objectes col.leccionats, la seva gènesi, la seva funcionalitat, la seva importància o la seva transcendència abans de convertir-se en objectiu dels col.leccionistes. S´explicaran anècdotes, rareses, preus, competències... I el programa s´acostarà als personatges i a les motivacions que els han portat a col.leccionar precisament allò. També a la seva manera d"entendre el col.leccionisme, les seves manies, les seves enveges i les vies d´obtenció dels objectes col.leccionats.....


Capítols emessos fins ara i que es poden veure online a la pàgina web de TV3 a la carta a internet.

11/03/2009 Sobre rodes
En aquest capítol presentem una espectacular col·lecció de cotxes d'època, l'esforç de dos amics per recuperar motos dels anys 30, un apassionat del Biscúter i la curiosa col·lecció de Bibendum, el popular ninot de Michelin.
18/03/2009 Música
En aquest capítol presentem un col·leccionista de The Beatles que ha remogut cel i terra per aconseguir els fetitxes del grup, un antiquari a qui li costa desprendre's dels millors fonògrafs, un enamorat de les veus d'òpera que en té més de 3.000, i una sorprenent col·lecció de "xiulets i flautes".
25/03/2009 Natura
Visitem una de les millors col·leccions d'insectes de Catalunya, fotografiem papallones al delta del Llobregat i viatgem fins a la població francesa de Millau, una de les meques dels aficionats als fòssils. També anem a buscar bolets al Berguedà.
01/04/2009 Telecomunicacions
Coneixerem una de les millors col·leccions de telèfons antics d'Europa, veurem com s'ho ha de fer un col·leccionista de ràdios antigues per fer que tornin a sonar, i visitarem un "col·leccionista professional" que ha aconseguit reunir centenars de televisors.
08/04/2009 Begudes
La Coca-cola i tot el que hi gira al voltant també és objecte de col·leccionisme. Visitem una de les millors col·leccions del món relacionades amb la popular beguda nord-americana. A més, anem a comprar sifons de la mà de l'home que en té més a Europa, i coneixem una curiosa i amplíssima col·lecció d'aigües minerals. I per tapar-ho tot ben tapat i que no s'escapi el gas... les xapes!
Capítol 6: Paper
En els últims anys el col·leccionisme de paper s'ha posat molt de moda. A través d'internet o en les múltiples fires especialitzades a tot l'Estat, els aficionats tenen l'oportunitat de completar antigues col·leccions de cromos i sèries rares de tebeos. Anem a comprar còmics a les botigues del call Gironí, visitem la millor col·lecció de cromos de Catalunya i coneixerem un arxiu que aplega més d'un milió d'anuncis de premsa, acuradament conservats i classificats.
22/04/2009 Cinema
L'star system, les càmeres de cinema i els cartells publicitaris van sorgir per fer possible l'anomenat setè art, però, amb el pas dels anys s'han acabat convertint també en objectes cobejats pels nostres col·leccionistes. En aquest capítol hi veiem objectes fascinants rescatats de la memòria de Hollywood. També assistim a una subhasta de cartells de cinema antics i veiem com es pot aconseguir una de les millors col·leccions d'aparells de cinema d'Europa.
29/04/2009 "Guerra Civil"
La Guerra Civil espanyola va generar un enorme volum de material: cartells de propaganda, documents, armament... El programa acompanya un aficionat a buscar bombes pels escenaris de la Batalla de l'Ebre, i també visita un col·leccionista d'uniformes militars, reviu el passat a través de documents antics i descobreix el món dels "bitllets de poble" amb què les autoritats municipals van voler fer front a l'escassetat de moneda fraccionària durant la Guerra.
06/05/2009 El món de l'infant
Des dels enyorats soldadets de plàstic dels anys 60 fins a les més valuoses nines de porcellana de principis del segle XIX, el capítol d'aquesta setmana ens evoca el món del nen de la mà dels nostres col·leccionistes. Veurem també una immensa col·lecció de joguines transformada en museu i assistirem a un duel desigual entre la tecnologia lúdica dels anys 80 i la del segle XXI.

EPISODIS EMESSOS FINS ARA

CAPITOL 01 : SOBRE RODES

- EDUARD ESTEVE (BISCUTER)

- ALEX RIEROLA I JORDI BERNAUS (MOTOS ANTIGUES)

- MIQUEL ROIG (BIBENDUM)

- RAMON MAGRIÑÁ (COTXES ANTICS)

CAPITOL 02: MUSICA

- XAVI LOZANO (XIULETSI FLAUTES)

- JOAQUIM BALTRONS (THE BEATLES)

- MIQUEL PÉREZ (VEUS D´OPERA)

- VICTOR GÓMEZ (FONÒGRAFS I GRAMÒFONS)

CAPITOL 03 : NATURA

- ALBERT MASÓ (FOTÓGRAF)

- RAMON VILLARRUBIA (INSECTES)

- SALVADOR GRABULOSA (SEGELLS DE BOLETS)

- FERMÍ PEREZ (FÒSSILS)

CAPITOL 04: TELECOMUNICACIONS

- FRANCESC SOTO (RADIOS) CASTELLAR DEL VALLÈS

- JAUME MUSSONS (REPARADOR RADIOS)

- JOSE LUIS PATRICIO (TELÈFONS)

- FRANCESC ARELLANO (TELEVISORS)

CAPITOL 05: BEGUDES

- RICARD LARROYA (BROCANTER)

- ALBERT MOLINA (COCA COLA)

- JOSEP VALCELLS (TAPS CORONA)

- BENET OLIVER RODES (AIGUA)

- FIDEL ROMEU (SIFONS)

CAPITOL 06: EL PAPER

- ALBERT ROSSICH (HISTORIETES)

- MÀRIUS SALA (CROMOS)

- (PUBLICITAT GRÀFICA)

- JOAN RAL (CROMOS) CATÀLAG

CAPITOL 07: EL CINEMA

- JOSEP Mª QUERALTÓ (APARELLS DE CINEMA)
- PACO BAENA (CARTELLS DE CINEMA)

- MAITE MÍNGUEZ (OBJECTES DE HOLLYWOOD)

- QUICO LOPEZ BALCELLS (CINE NIC)

CAPITOL 08: GUERRA CIVIL

- PERE SANZ i VICENT JULIÀ (CORBERA d´EBRE) MUSEU PROPI

- JOAN CARLES CUCURELLA (UNIFORMES MILITARS)

- EDUARD OLLÉ (DOCUMENTS)

- ANTON ROCA (BITLLETS DE POBLE)

CAPITOL 09: EL MÓN DE L´INFANT

- RAMON GARCIA (SOLDATS PLÀSTIC)

- JORDI BAIXERAS (COTXES DE JOGUINA)

- ANITA DE GIRONA (NINES PORCEL-LANA)

- TOMÀS PLA (JOGUINES)

CAPITOL 10: ALCOHOL

- JOSEP COMAS (AMPOLLES CALISAY)

- MARIONA CARRASCOSA (PLAQUES DE CAVA)

- JOSE LUIS ESCRIVÁ (CERVESA)

- CLARA HANRATH/EMILI LOPEZ (ETIQUETES DE VI ILICORS)


FITXA TÈCNICA:

produccio Diana Dominguez

producció executiva Josep M.Casellas

direcció i guió Jordi Viader

direcció executiva Miquel Garcia

realització Josep M.Martorell

ajudant realització i muntatge Daniel Camon

disseny gràfic Francesc Vila

sintonia David Bustamante

montatge musical Pantxulo

locució Clara Borrell

imatge Marc Durà Joan Porredon Ricard Tapiasso albert Juvés josep Romance Ricard Clos Joan Puig Joan Esquirol

postproducció de vídeo Xavier Abad

postproducció d´audio Joan Esquirol

titulació núria Barba

i els serveis tècnics i artístics de TVC

www.tv3.cat/colleccionistes